Συμπληρώνονται εφέτος 61 χρόνια από τη δήλωση του Ρομπέρ Σουμάν, που άνοιξε το δρόμο στη συνεργασία των λαών και την ενωτική διαδικασία των χωρών της Ευρώπης. Από την Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα, περάσαμε στην Ε.Ο.Κ. των έξι ιδρυτικών μελών και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.
Εκεί, όπου άλλοτε είχαν ξεκινήσει δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, θεμελιώθηκε η Ειρήνη, η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Θεσπίστηκαν Κοινές Πολιτικές και δημιουργήθηκε ένα κοινό νόμισμα.
Τα βήματα που έγιναν είναι τεράστια. Απομένουν, ωστόσο, πολλά ακόμη για να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε και να φτάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως και οι αναταράξεις στις χώρες του ευρύτερου γεωγραφικού περιβάλλοντός μας, αναδεικνύουν κρίσιμες αδυναμίες του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Ιδίως, μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Οικονομία, αλλά και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.
Ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνον η Ελλάδα, βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Χρειάζεται Ηγέτες εμπνευσμένους που να πιστεύουν στο Ευρωπαϊκό Όραμα, να μάχονται γι’ αυτό και να παίρνουν αποφάσεις με πίστη στο κοινό μέλλον.
Οι προκλήσεις του σήμερα καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρη την αντίληψη του μεγάλου Ευρωπαίου Οραματιστή Ρ. Σουμάν ότι «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς», αλλά «μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα, που θα δημιουργήσουν μια εκ των πραγμάτων αλληλεγγύη».
Αυτή ακριβώς η αλληλεγγύη, αποτέλεσε την ενοποιητική δύναμη της Ευρώπης. Και αυτή θα κρίνει το μέλλον της.
Η Νέα Δημοκρατία, η Παράταξη που οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, όταν άλλοι αναζητούσαν τρίτους δρόμους, υπογραμμίζει την πίστη της στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης: Της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της κοινής ευημερίας. Παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για να μετουσιώνονται οι κοινές αρχές σε κοινές πολιτικές.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη των μεγάλων Ευρωπαίων Οραματιστών.
Και την παρακαταθήκη αυτή, στις δύσκολες αυτές ώρες, ας μην την αγνοήσει κανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου